Kuchnia słowacka: Bryndzové halušky (bryndzowe haluszki) - Słowacystka

21.05.2021

Kuchnia słowacka: Bryndzové halušky (bryndzowe haluszki)

Bryndzowe haluszki bez wątpienia są jednym z najpopularniejszych słowackich dań. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na to sztandarowe danie.

 

O bryndzy, zwanej słowackim białym złotem, już pisałam ostatnio, dlatego czas na przepis na sztandarowe danie kuchni słowackiej - bryndzové halušky (bryndzowe haluszki).

 

Oczywiście, jak to przy tego typu daniach bywa, przepisów na haluszki jest sporo. Ja dzisiaj postanowiłam napisać dwa z nich, jeden uważany za ten najbardziej tradycyjny i drugi lekko zmodyfikowany, z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za wyrazistym smakiem bryndzy.

 

A jeśli mało Wam bryndzy to na blogu znajdziecie także przepis na demikát, czyli zupę krem z bryndzy.

 

Halušky (inaczej nazywane: čuse, glgačke, hičkoše, nočky, strapačky, trepanky) to kluseczki przygotowywane przez wrzucanie kawałków ciasta do wrzącej wody. Stanowią integralną część kuchni słowackiej, a zwłaszcza kuchni Liptowa, Orawy i okolic. W przeszłości przygotowanie haluszek było ściśle związane z wypasem owiec w górach, korzenie tego dania można znaleźć w środkowej Słowacji. Stopniowo, gdy bryndza stała się produktem handlowym i docierała do innych regionów Słowacji, haluszki stały się popularnym daniem niemal w całym kraju. 

 

Niemal, bo najmniej popularne są w zachodniej części kraju, gdzie paradoksalnie więcej bryndzy zjadają turyści niż Słowacy.

 

Mimo to bryndzowe haluszki łączą miliony Słowaków. Najwięksi miłośnicy tego dania co roku spotykają się na kilkunastu konkursach okrzykniętych Mistrzostwami Słowacji w gotowaniu i jedzeniu haluszek z bryndzą. Rywalizujące drużyny mogą startować w dwóch kategoriach - przygotowanie tradycyjnych haluszek z bryndzą lub haluszki tysiąca smaków.


Bryndzowe haluszki
Ta najczystsza i najprawdziwsza miłość w formie jedzenia

 

Jeśli macie ochotę na bryndzowe haluszki w wersji roślinnej, to zajrzyjcie do Kamili na instagram  Vegebohemia.

 

Jak zrobić haluszki bez sitka do haluszków?

 

Od razu jeszcze jedna informacja, Słowacy do robienia haluszek używają tzw. haluškovača, to taka tacka z dziurkami do przecierania ciasta. W naszych sklepach dostępna jest zazwyczaj pod nazwą sitko/tarka do klusek, przecierak do klusek. Ale gdy nie macie takie sprzętu w domu jest kilka sposobów jak sobie z tym poradzić:

 

1. Wykorzystać coś innego co ma większe dziurki, np. dziurkowana blacha na pizze, tarka z dużymi oczkami itp.
2. Ciasto przełożyć do woreczka z przeciętą końcówką (rękaw cukierniczy też będzie dobry) i odcinać ciasto nad garnkiem z wodą.
3. Można wykorzystać łyżeczki i zrobić haluszki w formie tzw. klusek kładzionych.
4. Ciasto ułożyć na desce i powoli odcinać nożem ciasto nad garnkiem.


A teraz do rzeczy, oto i obiecany przepis na haluszki, czyli chyba najpopularniejsze i tradycyjne słowackie danie.


Tradycyjne bryndzowe haluszki

Składniki (2-3 porcje):


  • 500 g ziemniaków
  • ok.125-200 g mąki
  • 250 g bryndzy
  • 200 g słoniny, tłustego boczku
  • sól
  • szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

1. Słoninę lub boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na patelni
2. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Stopniowo dodawać mąkę i wymieszać. (Ilość dodanej mąki zależy od tego, jak bardzo wodniste są ziemniaki). Ciasto powinno być gęste, ale nie zbite i twarde. W przypadku, gdy ciasto będzie za rzadkie, należy dodać mąki, gdy zbyt twarde — odrobinę wody.
3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć można zacząć przecierać haluszki. Gdy wypłyną na wierzch, są gotowe.
4. W misce bryndzę rozmieszać na gładką masę z odrobiną wody z gotujących się haluszek. Dodać haluszki i wymieszać, żeby kluseczki były z każdej strony oblepione serem.
5. Podawać ze skwarkami z boczku/słoniny i szczypiorkiem.


 

Mniej tradycyjne bryndzowe haluszki

 
Ten przepis przypadnie do gustu osobom, które nie za bardzo lubią intensywny smak bryndzy. Dzięki wymieszaniu sera ze śmietaną bryndza nabiera łagodniejszego smaku. Część Słowaków twierdzi, że to profanacja, ale są i tacy, co tylko tak jadają. Sami wybierzcie, która wersja Wam bardziej pasuje.

Składniki (2-3 porcje):


  • 500 g ziemniaków
  • ok.125-200 g mąki
  • 200 g bryndzy
  • 150 g słoniny, tłustego boczku
  • kwaśna śmietana (18%)
  • sól
  • szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

1. Słoninę lub boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na patelni
2. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Stopniowo dodawać mąkę i wymieszać. (Ilość dodanej mąki zależy od tego, jak bardzo wodniste są ziemniaki). Ciasto powinno być gęste, ale nie zbite i twarde. W przypadku, gdy ciasto będzie za rzadkie, należy dodać mąki, gdy zbyt twarde — odrobinę wody.
3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć można zacząć przecierać haluszki. Gdy wypłyną na wierzch, są gotowe.
4. W misce bryndzę rozmieszać na gładką masę ze śmietaną. Ilość dodanej śmietany zależy od tego, jak bardzo chcecie złagodzić smak bryndzy. Dodać haluszki i wymieszać, żeby kluseczki były z każdej strony oblepione masą serowo-śmietanową.
5. Podawać ze skwarkami z boczku/słoniny i szczypiorkiem.

 


Zostawiam Wam też szybką instrukcję video:

SMACZNEGO! 

 

Inne przepisy kuchni słowackiej znajdziecie, klikając w poniższy przycisk:

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, to będzie mi miło, jeśli:

✦ zostawisz tu swój komentarz

✦ polajkujesz mój fanpage

✦ udostępnisz ten wpis swoim znajomym

 

1 komentarz: