Słowackie specjały w Biedronce - co, gdzie i za ile? - Słowacystka

26.10.2023

Słowackie specjały w Biedronce - co, gdzie i za ile?

post o słowackich produktach dostępnych w Biedronce
W związku z planami ekspansji Biedronki na Słowację, w polskich sklepach pojawiła się marka własna produktów słowackich SK Špeciality.

 

Jakiś czas temu spółka Jeronimo Martins Polska zarejestrowała kolejną markę własną. Wszystko to związane jest z tym że już niedługo Biedronka ma wejść na rynek słowacki. Podobno pierwsze sklepy mają być otwarte przed końcem przyszłego roku. 

 

SK Špeciality to makra własna Biedronki, której znak graficzny nawiązuje do herbu Słowacji. A produkty należące do tej marki mają opakowanie z górami i ew. wzorem nawiązującym do zdobień domów we wsi Čičmany.


 

Na razie oferta jest ograniczona czasowo, bo według gazetki ma być dostępna tylko w dniach 26-31 października. 

 

Uwaga:

Niestety, nie wszystko jest wszędzie dostępne. Doszły do mnie wieści, że są nawet biedronki, w których słowackich produktów nie ma w ogóle.


Co pojawiło się w polskich sklepach? I na co warto zwrócić szczególną uwagę?


Wędliny i mięso


zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich wędlin

Gombasecká klobása to mały, wielki skarb kuchni słowackiej, który stopniowo podbija serca smakoszy także i poza Słowacją. Gombasecka kiełbasa to wyjątkowy przysmak, który zachwyci każdego smakosza. Jest to sfermentowana kiełbasa, która jest starannie wytwarzana z wyselekcjonowanej wieprzowiny. Dzięki specjalnej metodzie peklowania oraz suszenia jest idealną przekąską i dodatkiem do dania głównego.
zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich wędlin
zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich wędlin

Obecność salami na Słowacji to ewidentny wpływ węgierski. Jednak Słowacy nie bazują tylko na tych węgierskich produktach, ale produkują także oryginalne słowackie salami, jak np. sucha Nitran Saláma (Nitrzńskie Salami ), która wśród smakoszy ma już status legendarnej. Oprócz tego mamy także Salami Myśliwskie (Lovecká saláma), która ma charakterystyczny, spłaszczony, nieco prostokątny kształt. Ciekawostką jest także salami z mięsem z jelenia.


Nabiał i przetwory rybne

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich serów

Bryndza to słowackie białe złoto. To miękki ser podpuszczkowy produkowany z mleka owczego, niewątpliwie jest to najbardziej rozpoznawalny słowacki artykuł spożywczy. Bryndza w kuchni słowackiej wykorzystywana jest od dawna. Kilka przepisów z bryndzą znajdziesz także na blogu.

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich serów

 Encián to słowacki ser typu camembert.
 
zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich serów
Serowe nitki, warkoczyki, ślimaczki i kulki, które mogą być naturalne lub dodatkowo wędzone, to typowe słowackie przekąski. Legendę o  tym, jak powstały serowe warkoczyki, czyli korbáčiky przeczytasz tutaj.

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich serków kanapkowych

Nátierky, czyli pasty. Powyżej to typowe serki śmietankowe. Ale jest jeszcze moja ulubiona pikantná syrová nátierka s cesnakom. [patrz niżej]

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich sałatek
Treska v majonéze, czyli dorsz w majonezie to kultowy wyrób. A ten dostępny w Biedronce na Słowacji uchodzi za najlepszy z najlepszych. Typowe słowackie (drugie) śniadanie to treska wyjadana prosto z opakowania za pomocą rožka.

zdjęcie z gazetki ze słowackimi produktami

Tutaj mamy produkty robione przez chyba najbardziej rozpoznawalną na słowackim rynku firmę zajmującą się produkcją wyrobów mlecznych — Rajo. Typowe dla rynku słowackiego jogurty śmietanowe i Acimilko.

Inne


zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich placków
Tutaj najbardziej widać, jak mało wiemy o kulturze naszych sąsiadów, skoro lokše trzeba było porównać z typowym dla kuchni meksykańskiej plackiem. Ja bym je raczej porównała ze znanymi w naszym słowiańskim regionie podpłomykami, bo właśnie lokše to takie podpłomyki, tyle że z ciasta z dodatkiem ziemniaków. Zwłaszcza że tak samo jak podpłomyki smaży się je na suchej patelni. Lokše podawane są jako dodatek do dań mięsnych jak np. kaczka czy gulasz, ale można je jeść także na słodko. Placki powinno się przed podaniem posmarować tłuszczem — roztopionym masłem bądź smalcem.
zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich produktów
Makaron typu tarhoňa (z węgierskiego tarhonya) to makaron wytwarzany ze zwykłej mąki i jajek, który jest tarty lub drobno krojony i pozostawiony do wyschnięcia. Suche kawałki mają wielkość ziaren ryżu i kształt małych kuleczek. Podawany jest jako dodatek do dań mięsnych.

Uwaga: 
Sos tatarski marki Doma jest mocno octowy. Nie każdemu będzie smakować.


No i gotowce - panierowany ser żółty, gotowy do podsmażenia i prędkiego zjedzenia, oraz bryndzové pirohy, czyli pierogi z nadzieniem bryndzowo-ziemniaczanym. Pierogi podaje się z kwaśną śmietaną i skrawkami. Nie tak jak w jednej restauracji z frytkami [historia prawdziwa, niestety].
 
Uwaga:
 
Panierowanego sera żółtego i pierogów z bryndzą szukaj między mrożonkami!
 
zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich pierogów z bryndzą


zdjęcie z gazetki z ofertą słowackiego pieczywa

Nie zabrakło też pieczywa — znienawidzonego przez wielu chleba z kminkiem. Na szczęście są też tacy jak ja, co uwielbiają kminek. 😉 Są też typowe słowackie bułki, czyli rožky, które nie wiedzieć czemu zostały nazwane bohemizmem — rohlík. Natomiast paluchy z oliwkami z pewnością do słowackich specjałów nie należą. 🤷‍♀️

 

Słodycze

 

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich wafelków

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich wypieków

Napoje i alkohol

zdjęcie z gazetki z ofertą słowackich napoi

Oprócz Kofoli i Vinei (gazowanego napoju winogronowego), w ofercie znalazło się także piwo Zlatý Bažant (ten zdaje się jest w stałej ofercie) i Urpiner z Bańskiej Bystrzycy. Dla miłośników wina do wyboru są także 3 słowackie Tokaje (2 półsłodkie i 1 wytrawny). W ofercie dostępna jest także wódka smakowa St. Nicolaus (żurawina i limonka) oraz likier ziołowy Demänovka Bitter.
 
***
 
Z pewnością nie można powiedzieć, że jest tego mało. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że wcześniej bardzo trudno było o jakikolwiek słowacki produkt w Polsce. I jestem pewna, że każdy z nas wpisałby na listę życzeń jeszcze inne produkty.
 
Ja żałuję, że w ofercie nie pojawiły się żadne herbaty. I nie mam tu wcale na myśli Tatranskiego čaju, choć i ten by wielu ucieszył, ale ziołowe mieszanki w sam raz do popijania w zimne jesienne wieczory.
 

Inne przepisy kuchni słowackiej znajdziecie, klikając w poniższy przycisk:

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, to będzie mi miło, jeśli:

✦ zostawisz tu swój komentarz

✦ polajkujesz mój fanpage

✦ udostępnisz ten wpis swoim znajomym


Brak komentarzy: