Słowacystka

6.02.2023

Uważny rejestrator chwili - „Nasza apokalipsa jest podobna do nas” Štefana Strážaya [recenzja poza blogiem]

 

Dla kwartalnika kulturalnego „Nowy Napis. Liryka, epika, dramat” miałam przyjemność napisać recenzję tomiku niezwykle intrygującego słowackiego poety — Štefana Strážaya.

26.01.2023

Słowacja is the new Węgry? Prawie połowa badanych chciałaby w kraju autorytaryzmu [tekst w Krytyce Politycznej]

czy ze Słowacji będą kolejne Węgry?

Obecny rząd upadł i 30 września Słowaków czekają wybory. Jednak wybory mogą oznaczać zagrożenie zmiany orientacji politycznej Słowacji.

10.01.2023

Literacka mafia nie śpi - „Wyspa Ø“ Petera Balki [recenzja]

Druga książka Petera Balki to powieść, która zdecydowanie wychodzi poza ramy tradycyjnej powieści. Wyspa Ø zachwyca pomysłami.

27.12.2022

Kryminalny powiew świeżości - "Trup na Piekielnym Wierchu" Juraja Červenáka [recenzja]

 

Pierwszy tom popularnej na Słowacji serii Kapitan Stein i notariusz Barbaricz to wciągająca mieszanka powieści historycznej i przygodowej z kryminałem.

17.12.2022

Bez tajemnic: Bo nie zobaczysz złotej świnki!


W każdym słowackim domu w Wigilię obiecuje się dzieciom, że zobaczą złotą świnkę. Jest tylko jeden, jedyny warunek. Jaki?

9.12.2022

W państwie mafijnym chwieje się rząd. Zwyciężyć może fan Orbána i Putina [tekst w Krytyce Politycznej]

 

Ostatnio Generalny Prokurator umorzył postępowanie wobec Ficy i Kaliňáka o wyjawienie tajemnicy skarbowej. W tym samym czasie, na drugim końcu kraju dalej toczy się postępowanie w tej samej sprawie.

6.12.2022

Pieczone kasztany jadalne w domu [kuchnia słowacka]

 pieczone kasztany jadalne w domu

Jesień to czas kasztanów. Jedni je zbierają na ludziki, inni z kolei pieką i zjadają. Na Słowacji jesień związana jest z pieczonymi kasztanami jadalnymi. Jak je przygotować w domu?