Kuchnia słowacka: Langosze (Langoše) - Słowacystka

07.02.2021

Kuchnia słowacka: Langosze (Langoše)

Ostatnio na instagramie wrzuciłam zdjęcie langosza i każdy mi pisał, że mu narobiłam smaka, więc z okazji zbliżającego się tłustego czwartku najwyższy czas, żeby dodać przepis na ten znany fast-food.

 

Langoše [langosze] to smażone w oleju okrągłe placki. Co prawda nie należą do najzdrowszych, ale są jednym z popularnych środkowoeuropejskich fast-foodów. 

 

Langosze pochodzą z Węgier, a spotkać je można m.in. w państwach byłego Królestwa Węgierskiego [m.in. na Słowacji, w Czechach i na Bałkanach]. Kiedyś langosze piekło się na ogniu, stąd też ich nazwa [węg. láng znaczy płomień], z resztek ciasta chlebowego. Prawdziwy węgierski langosz oblany jest kwaśną śmietaną, w wersji na słodko smarowany dżemem a w okolicy miasta Békéscsaba (oraz na Słowacji) podaje się go także z bryndzą. Prawdziwa węgierska wersja zawiera gotowane ziemniaki, bo taki jest węgierski chleb ziemniaczany. 

 

Obecnie istnieje wiele wersji na to danie, jedni nie używają ziemniaków, inni zamiast mleka dodają kwaśną śmietanę.

 

Langosze na popularności zyskały w czasach komunistycznych, głównie na kąpieliskach, ponieważ było jednym z niewielu dań, które dało się szybko przygotować w dość trudnych warunkach - w cieple, bez klimatyzacji i źle wyposażonej kuchni, a samo ciasto może leżakować godzinami poza lodówką.

 

Gdzie na Słowacji znaleźć najlepsze langosze? Zapytajcie miejscowych, oni najlepiej wiedzą, gdzie warto zgrzeszyć. Tylko nie zdziwcie się, jak was zaprowadzą do małej, niepozornej budki, bo tak często wyglądają langoszarnie.

 


I mimo że dziś langoszarnie prześcigają się w wymyślaniu nowych dodatków do langoszy jak np. chilli con carne czy w wersji na słodko z cynamonem, to i tak na Słowacji największą popularnością cieszą się 3 warianty: śmietana-czosnek-ser, keczup-czosnek-ser lub olej-czosnek.


Przepis dostałam od Gosi Dambek [za co bardzo dziękuję], której babcia przywiozła go prosto z Węgier.

 

Langosze

Składniki:


  • 3 ugotowane, średnie ziemniaki
  • 40 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
+ dodatki

Przygotowanie:


1. Drożdże rozrobić z cukrem i 1/3 szklanki letniego mleka. Rozczyn odstawić.
2. Wystudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączyć z mąką, rozczynem drożdżowym, solą i resztą mleka. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
3. Ciasto podzielić na porcje. Uformować placki (palce można namoczyć w oleju). Smażyć na gorącym oleju do złotego koloru.
4. Usmażone langosze odłożyć na ręcznik papierowy, żeby osączyć nadmiar tłuszczu.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami


Przykładowe dodatki:

 
1. Śmietana (+ czosnek przeciśnięty przez praskę) + ser żółty
2. Ketchup (+ czosnek przeciśnięty przez praskę) + ser żółty

3. Olej (oliwa) + czosnek przeciśnięty przez praskę [czasem spotykane jest masło czosnkowe/czosnkowo-ziołowe]


4. Przeciśnięty przez praskę czosnek + bryndza + boczek + szczypiorek
 
5. Kwaśna śmietana + szynka + ser żółty
 
7. A może na słodko?

A Wy z czym zrobicie swoje langosze?

SMACZNEGO! 

 

Inne przepisy kuchni słowackiej znajdziecie klikając w poniższy przycisk:


Jeśli spodobał Ci się mój wpis, to będzie mi miło, jeśli:

✦ zostawisz tu swój komentarz

✦ polajkujesz mój fanpage

✦ udostępnisz ten wpis swoim znajomym


Brak komentarzy:

Odwiedźcie mnie też na Instagramie @slowacystka