Kuchnia słowacka: Grenadier, czyli szybkie i tanie danie z resztek - Słowacystka

13.04.2021

Kuchnia słowacka: Grenadier, czyli szybkie i tanie danie z resztek


Czytając opowiadanie W kinie panoramicznym z tomu opowiadań Juraja Kováčika, natkniecie się na wybuchowo brzmiące danie - grenadier.  Co to za potrawa?


Granadír, granatiersky pochod, granadírmarš, w starszych tekstach grenadír. (Czasem można spotkać także niepoprawną wersję granatír/grenatír). Tyle nazw a jedno danie. Nazwa ta nawiązuje do grenadiera, czyli żołnierza, którego specjalnością było rzucanie granatów lub w późniejszych czasach ataki bagnetem [1].

Grenadier to danie pochodzące z Austrii i w zmienionej, nieco zubożonej wersji jest popularne na Słowacji. Według słowackiej tradycji danie to wykonuje się z kilku składników, z czego najważniejsze są ziemniaki, makaron (najlepiej typu łazanki), cebula i papryka mielona. Szybkie wykonanie i tanie składniki spowodowały, że grenadier na stałe zagościł na wiejskich, a następnie komunistycznych, stołach Słowaków.


Na drugie jest grenadier, czerwony od papryki, z małymi brązowożółtymi kawałkami podsmażonej cebuli.
– Mamy kefir? – pyta znad talerza Andrej.


Jak czytamy w przypisie [2]:

Grenadier lub marsz grenadierów – popularna na Słowacji prosta potrawa z makaronu z ziemniakami okraszonymi najczęściej tylko papryką i cebulą. Nazwa pochodzi od innej potrawy – Grenadiermarsch – i stanowi jej wariację. Grenadiermarsch to „zapiekanka z resztek mięsa, stara wiedeńska potrawa podawana niegdyś w koszarach, dziś jedzona na drugie śniadanie czy kolację” (za: Sznycel wiedeński, czyli cała prawda o wiedeńskiej kuchni, Ewa Ziegler i Wojciech Brodnicki, Warszawa 2009, s.11) [przyp. tłumacza].


A z racji tego, że jest to dość niespotykane połączenie składników, postanowiłam podrzucić Wam przepis.

Grenadier

Składniki:


  • ziemniaki
  • makaron (najlepiej łazanki)
  • 2-3 cebule
  • pieprz
  • sól
  • papryka czerwona mielona
  • olej do smażenia (ew. smalec)

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie.
2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
3. Na dużej, głębokiej patelni (lub w garnku) poszatkowaną cebulę podsmażyć na oleju. 
4. Do podsmażonej cebuli dodać mieloną paprykę.
5. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
6. Żeby danie nie było zbyt suche można dodać odrobinę wody. Wymieszać.
7. Podawać z ogórkiem kiszonym.
 
Wersja na bogato: podsmażyć pokrojony boczek i kiełbasę. Wymieszać ze wszystkim jak wyżej.

 
Jest to świetny przepis w duchu trendu zero waste, ponieważ spokojnie można do niego wykorzystać resztki po obiedzie z dnia poprzedniego.

SMACZNEGO! 

 

Inne przepisy kuchni słowackiej znajdziecie, klikając w poniższy przycisk:

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, to będzie mi miło, jeśli:

✦ zostawisz tu swój komentarz

✦ polajkujesz mój fanpage

✦ udostępnisz ten wpis swoim znajomym


Podczas pisania tego artykułu korzystałam z: 

[1] Grenadier. W: sjp.pwn.pl. Artykuł dostępny online, dostęp 12.04.2021

[2] Kováčik, Juraj: W kinie panoramicznym. Tłum. Michał Wirchniański, Wydawnictwo Biblioteka Słów, 2021, s. 108

Brak komentarzy:

Odwiedźcie mnie też na Instagramie @slowacystka