Kuchnia słowacka: Kremowa zupa czosnkowa - Słowacystka

06.11.2019

Kuchnia słowacka: Kremowa zupa czosnkowa

slowacka zupa czosnkowa

Za oknem szaro i zimno, więc o przeziębienie nie trudno. Ale głowa do góry mam dla Was przepis na słowacką zupę czosnkową, która doskonale rozgrzeje w tym chłodnym jesienno-zimowym okresie.

Zupa czosnkowa, czyli cesnaková polievka albo w skrócie cesnačka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych słowackich zup. I w przeciwieństwie do bryndzowego demikátu (o którym pisałam w maju), zapewne wszyscy ją kojarzą, a już na pewno Ci z Was,  którzy często jeżdżą na Słowacji na nartach.

Na Słowacji najczęściej można się spotkać z kremową wersją, która nieraz podawana jest w bochenku chleba, tak samo jak nasz żurek.



Jak przystało na niezwykle popularny przepis sposobów na przygotowanie słowackiej zupy czosnkowej jest mnóstwo, jedni dodają boczek, inni kiełbasę a jeszcze inni zamiast ziemniaków dodają do zagęszczenia chleb.

O zdrowotnych zaletach czosnku nie będę pisać, bo o tym chyba wszyscy dobrze wiedzą, dlatego nie przedłużając zostawiam Wam mój ulubiony, szybki i sprawdzony przepis na kremową wersję zupy czosnkowej (ale myślę, że to nie ostatni przepis na tę zupę na blogu).

Przepis:


Kremowa zupa czosnkowa


Składniki na 3 porcje:

  • 1,5 główki czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1l bulionu warzywnego
  • starty ser żółty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • bułka/kilka kromek na grzanki

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, smażyć ok 2 minut. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku (pokrojone ząbki oddadzą więcej smaku). Chwilę przesmażyć, po czym całość zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować dopóki ziemniaki nie będą miękkie. Garnek ściągnąć z ognia, wybrać liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z grzankami i tartym serem.

Aby podbić czosnkowy smak, przed podaniem można bezpośrednio do talerza przecisnąć pół ząbka/ząbek czosnku (albo i więcej 😉).


Wersja na bogato:

Boczek pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć na patelni. Boczkowe skwarki wraz z wytopionym tłuszczem dodać do zupy.



Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że z małymi modyfikacjami będzie odpowiedni zarówno dla mięsożerców, jak i wegan oraz wegetarian.

 

SMACZNEGO! 

Mam nadzieję, że mój artykuł narobił Wam smaka i wypróbujecie ten prosty przepis z kuchni słowackiej.

Pozostałe przepisy tradycyjnej kuchni słowackiej znajdziecie tu:


przepisy kuchni slowackiej

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, to będzie mi miło, jeśli:

✦ zostawisz tu swój komentarz

✦ polajkujesz mój fanpage

✦ udostępnisz ten wpis swoim znajomym

Brak komentarzy:

Odwiedźcie mnie też na Instagramie @slowacystka